SD-riksdagsman uppmanas lämna sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

När Pavel Gamov (SD), riksdagsledamot och ordförande i SD Uppland åkte på en bjudresa till Ryssland uppförde han sig illa mot flera personer, bland dem sin politiska sekreterare, enligt sajten Nyheter Idag. Han uppmanas nu lämna sina politiska uppdrag.

SVT Nyheter Uppsala skriver att Pavel Gamov nu uppmanas att lämna alla sina politiska uppdrag. Han ska ha fått beskedet redan i går. Partiet skriver i ett uttalande att om Gamov väljer att inte avgå kommer han att uteslutas ur partiet.

Till Aftonbladet säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge att anklagelserna om Gamovs kränkningar mot sekreteraren utreds av partiet.

Gamov ska, enligt Nyheter Idag – en sajt på högerkanten med idémässig närhet till SD – bland annat ha ringt upp den kvinnliga sekreteraren flera gånger på natten och ska också ha skrikit åt henne att hon ska få sparken. Gamov säger också till Nyheter Idags reporter att han ska ragga upp sekreteraren.

Till Aftonbladet säger kvinnan att hon har lämnat en redogörelse till partiet och att det är allt hon har att säga.

Ska ha avråtts från att resa

Enligt Nyheter Idag och Aftonbladet har SD:s presschef Henrik Vinge avrått Gamov från att åka på resan till Ryssland.

I reportaget i Nyheter Idag, där reportern följer med Gamov till Moskva, skildras även hur Gamov kommer försent till möten, är ute och festar och inte kan betala notan och hotar med att anklaga Ryssland för valfusk om han inte får notan betald.

Han vägrar också, enligt Nyheter Idag, att lämna bussen när det är dags för ett besök i en vallokal, där bland andra stadens borgmästare väntar på dem.

I efterhand har Pavel Gamov sagt till Nyheter Idag att: ”Jag är hemskt ledsen för mitt dåliga beteende”.

Kopplingar till Kreml

Enligt Aftonbladet har organisationen som Pavel Gamov reste med sitt säte i Polen, men dess ordförande säger till tidningen att resa och hotell betalades av en organisation som har kopplingar till Kreml. Enligt TT ska resan ha väckt upprördhet i den sverigedemokratiska riksdagsgruppen.

Efter resan till Ryssland sjukskrev sig Pavel Gamov.

SVT Nyheter har sökt Henrik Vinge och Pavel Gamov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer