Foto: Jessica Gow /TT

Gav sig på tiggare – slog de som gick emellan

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda i en matbutik gick emellan när mannen sparkade en kvinnlig tiggare. Då slog han dem istället, något han nu döms för.

Uppsala tingsrätt dömde på torsdagen en 30-årig man för tre fall av misshandel och våldsamt motstånd. I oktober 2015 uppstod det tumult utanför en matbutik i Uppsala. En man bråkade med en kvinnlig tiggare och ett vittne såg honom sparka henne.

När personalen uppmärksammades på detta gick två personer ut för att stoppa mannen i väntan på polis. Den förste blev då slagen i ansiktet av mannen och den andre fick ta emot upprepade slag mot bakhuvudet. När sedan polisen kom till platsen gjorde han våldsamt motstånd.

Döms till vård

Det tredje fallet av misshandel inträffade dagen för julafton, på ett systembolag. Då mannen blev nekad att få köpa alkohol gav han mannen i kassan ett slag med öppen handflata.

Efter en undersökning framgår att 30-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfällena. Påföljden blir därför rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.