”Jag tror inte att handlarna i city tycker att det här är ett jättebra beslut”, säger Lisa Thörn, vd för Citysamverkan i Uppsala. Foto: Chrstoffer Urborn/SVT

Genomfartstrafik kan stoppas även på Dragarbrunnsgatan

Publicerad

Om genomfartstrafiken förbjuds på Kungsgatan riskerar den att hamna på Dragarbrunnsgatan. Därför vill man att förbjuda passerande bilister även på den gatan.

Förslaget från de styrande MP, S och L om att utreda hur genomfartstrafiken kan eldas bort från Kungsgatan riskerar att öka trycket på Dragarbrunnsgatan. Därför ingår det i förslaget säga nej till genomfartstrafik även där.

Det innebär att enbart bilar som har ett ärende i city, samt regionbussar ska få köra på Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan.

Uppsala Citysamverkan varnar för att andra städer utrett liknande frågor under mycket lång tid, till skillnad från Uppsala där förändringen föreslås införas redan i början av nästa år.

– Vi kan inte bara stänga av utan att utreda ordentligt, det tror jag är jätteviktigt. Jag tror inte att handlarna i city tycker att det här är ett jättebra beslut, säger Lisa Thörn, vd för Citysamverkan.

Bilister positiva

Men bilister som körde på Dragarbrunnsgatan på tisdagsförmiddagen var mer positiva.

– Jag tycker att det räcker med infart för dem som verkligen ska hit, säger Roland Liljegren.

Hör fler reaktioner på planen att leda bort genomfartstrafik från city i klippet.

Mer om förslaget

Bakgrunden är att styret i kommunen inte vill tvinga Region Uppsala att upphandla miljövänligare bussar innan avtalet för de nuvarande går ut 2022. Samtidigt måste utsläppen ned för att inte fortsätta att bryta mot miljönormerna.

Under gatu- och samhällsmiljönämndens sammanträde förra veckan beslutade styrande MP, S och L om att ta fram ett underlag för att ge regionbussarna dispens från de strängare utsläppskrav för bussar som snart träder i kraft, samt stänga delar av Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan för genomfartstrafik.

Det slutliga beslutet fattas i kommunfullmäktige i höst.

Planen är att att genomfartsförbudet ska träda i kraft i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.