Genomfartstrafik på Kungsgatan i Uppsala stoppas

Uppdaterad
Publicerad

All genomfartstrafik på Kungsgatan i Uppsala stoppas från och med 1 januari 2022. Syftet är att minska biltrafiken i city och förbättra luften.

– Det här är en av de gator i Sverige med sämst luftkvalitet och därför är detta ett nödvändigt beslut, Rickard Malmström (MP), kommunalråd Uppsala.

Mittenstyret i Uppsala har med stöd av Vänsterpartiet och Centerpariet klubbat igenom beslutet som innebär att trafik i norr- och södergående riktning kommer att ledas från Kungsgatan till Vaksalagatan. Tanken är att det ska öka framkomligheten för gång- och cykeltrafikanter.

Kritik från Uppsalabor

Den nya regeln möts av kritik från invånare i Uppsala som är oroliga för att trafikbelastningen istället kommer att öka på andra gator.

– I beslutet ingår det att vi följer utvecklingen och förhindrar trafikstockning på gator som till exempel Väderkvarnsgatan, säger Rickard Malmström (MP).

Se Uppsalabornas åsikter om åtgärden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.