Foto: Polisen förundersökning

”Giftdoktoranden” får inte prövningstillstånd i HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd i fallet med doktoranden som dömdes för stöld av kemikalier på Uppsala universitet. Därmed står Hovrättens fängelsedom fast.

Mannen var doktorand vid Uppsala universitet och dömdes hösten 2016 till ett års fängelse och fem års utvisning vid Uppsala tingsrätt, för grov stöld vid fyra tillfällen och tre fall av ringa narkotikabrott.

Han stod åtalad bland annat misstänkt  för att ha bedrivit handel med droger och giftiga preparat på nätsajten Darknet och för ett utpressningsförsök mot en tjeckisk minister, där han misstänktes för att skickat ett brev med ett giftigt ämne, något som han friades för i tingsrätten.

Tillslaget mot doktoranden

Överklagade till HD

Både åklagare och försvar överklagade tingsrättens dom vidare till hovrätten som valde att gå på tingsrättens linje i helhet, med några få ändringar.

Den dömda mannen och hans försvar överklagade vidare till Högsta domstolen för prövning.

HD har gått igenom materialet och meddelar att det inte finns något skäl att bevilja prövningstillstånd. Därmed står hovrättens dom fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet