Foto: Polisen förundersökning

Hovrätten slår fast domen mot ”giftdoktoranden”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer det ettåriga fängelsestraffet mot den så kallade ”giftdoktoranden”. Man går på samma spår som tingsrätten, och friar honom bland annat från åtalet om utpressningsförsök tjeckisk minister.

Mannen, som var doktorand vid Uppsala universitet, har bland annat stått åtalad misstänkt för att ha bedrivit handel med droger och giftiga preparat på nätet, och för att ha skickat brev med ett giftigt ämne i ett utpressningsförsök mot en tjeckisk minister.

Åtalet har bestått av fyra åtalspunkter: brott mot lagen om krigsmateriel, medhjälp till försök till utpressning, grov stöld och narkotikabrott.

Tillslaget mot doktoranden

Friades på vissa punkter

Han dömdes förra hösten till ett års fängelse vid Uppsala tingsrätt för grov stöld vid fyra tillfällen och tre fall av ringa narkotikabrott.

Samtidigt friades han för medhjälp till försök till grov utpressning, för åtta tillfällen av grov stöld, brott mot lagen om krigsmateriel, samt för narkotikabrott vid två tillfällen.

Här gör hovrätten vissa ändringar, och friar honom från tre grova stölder, men lägger till en annan punkt om grov stöld och ett narkotikabrott.

Använde alias på Darknet

Hovrätten anser precis som tingsrätten att det är bevisat att doktoranden har använt olika alias på Darknet, de undangömda delarna av internet, och att han sålt olika kemikalier där.

Man gör också samma bedömning som tingsrätten i frågan om åtalet om medhjälp till försök till grov utpressning. Det vill säga att det är bevisat att doktoranden skickade brevet med giftet till den tjeckiska ministern, men att han inte kände till utpressningen.

Rätten tar hänsyn

När det gäller strafflängden har hovrätten tagit hänsyn till att doktoranden varit tvungen att avbryta sin utbildning och anställning vid Uppsala universitet. Man har även tagit hänsyn till de men han fått lida på grund av att han blir utvisad ur landet. 

”Giftdoktoranden” har suttit frihetsberövad under fem månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet