Det här behöver du tänka på om du ska bekämpa jätteloka. Foto: SVT

Giftväxten måste bort – men den sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en envis kamp med att bekämpa den giftiga jättelokan i Uppsala, men arbetet kan delvis vara förgäves då växterna bara plockas bort från kommunens mark.

Den meterhöga växten avger en saft som fräter på huden när den kommer i kontakt med sol. Den är farlig både för djur och människor.

Därför arbetar nu Uppsala kommun med att bekämpa jättelokan på sin egen mark, något som inte är helt lätt när blommorna frodas på den privata marken precis intill.

– På sätt och vis är vårt arbete lite förgäves. Fröna kommer att sprida sig tillbaka med vinden även om vi tar bort växten på våra marker, säger Olle Stevenholt, som är arbetsledare på Uppsala kommun.

En dåres envishet

I augusti kommer EU med nya direktiv om att medlemsstaterna måste ha en plan för att få bukt med farliga växter. Då hoppas Olle Stevenholt på att tillsammans med privata aktörer vinna striden över jättelokan. Men tills dess:

– Med en dåres envishet får vi jobba på med att få bort blommorna så gott vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.