Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsadvokat Ola Salomonsson som intervjuats av TV4 om namnpubliceringen av Göran Lambertz. Foto: Fredrik Sandberg/TT, TV4

Göran Lambertz träder fram – misstänks ha våldtagit student

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz, en av Sveriges tyngsta jurister, sitter häktad misstänkt för våldtäkt. Han önskar själv att medier namnger honom, enligt hans advokat. Lambertz fick kontakt med kvinnan som anmält honom när han stöttade henne i ett förtalsmål.

Toppjuristen har han kallats i medierna. Nu går Göran Lambertz, via sin advokat Ola Salomonsson, ut med att det är han som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en kvinnlig student under julhelgen. Det berättar Ola Salomonsson i intervjuer med Aftonbladet och TV4.

Han nekar till anklagelserna och menar att ”ingenting har skett mot målsägandens vilja”.

Göran Lambertz, 71, har haft en lång karriär med en rad höga poster. Han har bland annat arbetat på justitiedepartementet, varit Justitiekansler samt justitieråd i Högsta domstolen. Vid tidpunkten för den misstänkta våldtäkten satt han i Lagrådet, som har regeringens uppdrag att granska lagförslag.

Lambertz har även varit aktiv i debatten om förtalsmål där han uttryckt stöd för kvinnor som blivit utsatta för sexbrott. Bara dagar efter att den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum skrev han så här på sin blogg: ”En kvinna som faktiskt har våldtagits bör få berätta offentligt vem som gjorde det”.

Stöttade kvinnan

Enligt uppgifter till SVT var det genom ett förtalsmål som kvinnan och Göran Lambertz kom i kontakt med varandra.

Bakgrunden är att kvinnan anmälde en man för våldtäkt, men utredningen lades ned i brist på bevis. En tid senare pekade kvinnan ut mannen som våldtäktsman på sociala medier – vilket resulterade i att hon åtalades för grovt förtal.

Göran Lambertz engagerade sig i kvinnans fall och skrev bland annat ett rättsutlåtande till stöd för henne. Enligt målsägandebiträdet Clea Sangborn växte relationen sedan och Lambertz blev något av en mentor för kvinnan.

Men förra veckan greps och häktades Göran Lambertz vid Uppsala tingsrätt misstänkt för att ha våldtagit kvinnan.

– Han förnekar brott. Det är ingen tvekan om det, säger hans advokat Ola Salomonsson.

Ljudfil viktig bevisning

Enligt uppgifter till SVT består den tekniska bevisningen bland annat av en ljudfil, men advokaten vill inte kommentera det.

Försvaret vill undersöka kvinnans bakgrund eftersom hon tidigare har anmält två andra män för våldtäkt. Den ena är mannen i förtalsmålet, den andra fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten.

– Hon har varit involverad i flera våldtäktsutredningar. Det bör man titta på tycker jag, säger Ola Salomonsson.

Noga att följa regelverket

Enligt Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, är det inte oväntat att försvaret lyfter fram kvinnans bakgrund.

– Det är mycket viktigt att man noga följer regelverket och inte diskvalificerar någon på förhand. Samtidigt vore det konstigt om försvaret inte gör ett stort nummer av detta, säger Sven-Erik Alhem

Kvinnans målsägandebiträde vill inte kommentera advokatens uttalande.

Vet du mer om detta? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer