Nya polischefen i region Mitt Ulf Johansson, och tidigare regionpolischefen Carin Götblad. Foto: TT

Götblad fick bostad via stiftelse – satt själv i styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Höga polischefer har fått exklusiva hyresrätter i centrala Stockholm, via en stiftelse som de själva suttit i styrelsen för. Dagens Nyheter avslöjar att bland andra Polisregion Mitts förra chef Carin Götblad och den nytillträdde chefen Ulf Johanssons barn tilldelats lägenheter.

Polisen förvaltar genom stiftelsen fastigheten, med 15 sekelskifteslägenheter – de flesta stora paradvåningar.

Stiftelsen är bland annat till för att ge stöd till behövande poliser.

Carin Götblad var ordförande i bostadsstiftelsen 2003-2012 och fick en sexrumslägenhet i fastigheten 2004. Ulf Johansson är ordförande i stiftelsen sedan 2015 och 2018 gick ett hyreskontrakt på en enrumslägenhet till ett av hans barn, som är polis.

”Deltog inte i beslutet”

Dagens Nyheter har sökt Carin Götblad, som inte vill kommentera uppgifterna. Ulf Johansson har svarat på frågor via mejl och konstaterar att:

”Alla polisanställda har rätt att anmäla sitt intresse för en bostad i stiftelsens fastighet”.

När DN återkommer med fler frågor svarar polisens pressavdelning att Ulf Johansson inte deltog i processen kring beslutet.

Länsstyrelsen i Stockholm har tidigare granskat hur Ulf Johanssons barn fått sin lägenhet och kommit fram till att det inte handlat om jäv eftersom Johansson själv inte vunnit något ekonomiskt på hyresavtalet.

Men Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till DN att det handlar om korruption.

Video: Nya regionpolischefen: Så ska gängen stoppas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.