Biblioteket har hållit stängt för sanering efter den ödeläggande skolbranden i oktober. Foto: SVT

Gottsundabiblioteket öppet igen efter brandsanering: ”Nog aldrig varit så rent här”

Publicerad

Klockan 10 på torsdagsförmiddagen öppnades Gottsundabiblioteket igen för allmänheten efter att ha sanerats från brandrök. Därmed har Gottsundaborna möjlighet att använda bibliotekslokalen som vanligt igen.

– Det är skönt att kunna gå tillbaks till rutinerna igen och att det funkar som vanligt, säger Carin Carlsson som är samordnare för biblioteket.

Redan dagen efter branden på Gottsundaskolan var bibliotekspersonalen på plats i Gottsunda centrum för att hantera enklare biblioteksärenden och ta emot låneböcker vid en provisorisk disk. Ett sorts pop-up bibliotek.

Även om lågorna från skolbranden aldrig rörde vid biblioteksbyggnaden så märktes brandröken tydligt av.

– Vinden gick mot biblioteket så det luktade väldigt mycket här. En del av personalen med astma och luftrörsproblem har haft svårt att jobba i lokalerna, men nu har man sanerat och dammsugit varenda vrå och bok. Det har nog aldrig varit så rent här, säger Carina Carlsson.

Stammisarna tillbaka

Planen var att Gottsundabiblioteket skulle hålla stängt även under torsdagen, men dörrarna kunde slås upp tidigare och besökarna har börjat leta sig tillbaks.

– Många har nog vant sig vid pop-up lokalerna så det har varit ganska lugnt i dag. Men vi hade två små förskolegrupper som var här tidigt och botaniserade och tidningsläsarna är tillbaka i sina fåtöljer, så de är nog nöjda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.