Foto: SVT

Granatattacken mot Birger Jarl filmades

Uppdaterad
Publicerad

Granatattacken mot en restaurang i Uppsala i maj fångades av en övervakningskamera. Polisens analys visar att granaterna kunde ha orsakat ”svåra kroppsskador eller dödsfall”.

Övervakningsfilmen som är en del av åklagarens bevisning visar hur två män gick fram till restaurangen och krossade en ruta. En handgranat kastades in och männen sprang från platsen. Handgranaten detonerade och små stålkulor orsakade allvarliga skador på fönster, väggar, element och vattenledningsrör.

Upptäckte ytterligare granat

När polisen kom till platsen upptäcktes att ytterligare en handgranat hade kastats och exploderat vid restaurangens soputrymme. Enligt polisens tekniska analys hade handgranaterna ”kunnat orsaka svåra kroppsskador eller dödsfall om människor funnits i anslutning till de platser där de detonerat”.

Granatattacken mot Birger Jarl

– Om handgranater hör hemma någonstans så är det i en krigszon och inte i centrala Uppsala, har åklagare Michael Ehrencrona tidigare sagt till TT.

Beslagtagit kläder

Granatattacken utfördes tidigt på morgonen den 21 maj. I måndags anhölls en 22-årig man från Uppsala som nu sitter häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Mannen nekar till brott.

Polisen har gjort husrannsakningar och beslagtagit bland annat kläder som stämmer överens med de kläder som en av männen på övervakningsfilmen bär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattacken mot Birger Jarl

Mer i ämnet