• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Foto: TT

Gränspolisen får nya verktyg för flygkontroll

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar polisen med hårdare kontroller av passagerarlistor på flyg till Arlanda. Senare i år kan kontrollerna komma att skärpas ytterligare — i syfte att komma åt grov brottslighet.

Advance passenger information (API) innebär att resenärer som flyger till Arlanda från ett land utanför EU och Schengen kommer att få sina passuppgifter skickade till polisen i förväg. Dessa uppgifter scannas sedan av polisens nya system PITA.

Om scanningen ger utslag på en eller flera personer kan dessa tas om hand av polisen i samband med ankomsten till Sverige. Direktivet infördes i svensk lag redan 2006 efter ett EU-beslut, men sköttes tidigare manuellt.

– Då begärde vi ut passagerarlistor från flygbolagen, det var en pappershantering som inte var automatiserad, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Ytterligare skärpning väntas

1 augusti kan gränskontrollen komma att skärpas ytterligare. Just nu behandlar lagrådet en remiss som grundar sig på EU-reglerna PNR (Passenger name record).

PNR-reglerna går längre än API och ger polisen detaljer om bland annat resväg, bagage och betalningssätt så snart någon köper en flygbiljett till eller från EU.

Uppgifterna får dock bara användas mot personer som misstänks för terrorism eller andra typer av grov brottslighet.

– Dessutom hanteras dessa uppgifter i säkra och separata system. De skickas exempelvis inte över mejl, säger Patrik Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.