Arkivbild. Foto: SVT

Slog och förnedrade värnpliktig – officer vid F16 får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret sparkar den officer som förnedrade och slog värnpliktig på F16 i Uppsala förra året.

Den officer tillika instruktör vid F16 i Uppsala, som anmälts för att ha förnedrat och slagit en värnpliktig i bakhuvudet med öppen hand efter att denna skjutit på fel mål vid en skjutövning, har nu sparkats. Det framgår av ett avskedsbeslut från Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Officeren har förnekat att hans agerande har varit en bestraffning. Han menar att det ska ha rört sig om en klapp på den värnpliktiges hjälm och att hans agerande var ett sätt att lugna den värnpliktige.

Strider mot Försvarsmaktens värdegrund

Personalansvarsnämnden säger se mycket allvarligt på officerens agerande och att det strider mot Försvarsmaktens värdegrund.

Uppgifterna om händelsen framkom i början av året i en enkätundersökning bland de värnpliktiga, enligt nyhetsbyrån Siren.

Ytterligare två värnpliktiga har bekräftat händelsen och officeren har själv uppgett att det som framgick i enkäten var sant, enligt anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.