Foto: Jim Bäck

Grävling hittades på Gräsö – utan ben och med snara runt halsen

Uppdaterad
Publicerad

I måndags hittade en person på Gräsö en grävling som enligt polisen troligtvis utsatts för djurplågeri. Grävlingen saknade ben och hade en snara runt halsen.

Det var i Söderboda på Gräsö i Östhammars kommun som grävlingen hittades svårt skadad på måndagen. Personen som hittade djuret kontaktade polisen då hen misstänkte att det handlar om djurplågeri.

– Grävlingen hittades utan ett ben och med en snara runt halsen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Personen som kontaktade polisen är skyddsjägare och avlivade grävlingen vid tillfället. Djuret frystes sedan ner i väntan på polisen.

– De var på plats hos anmälaren idag och undersökte djuret. Men det är svårt att se vad som har hänt eftersom djuret var fryst och som en klump, säger Daniel Wikdahl.

Kommer djuret att obduceras för att hitta dödsorsaken?

– Det tror jag inte, djuret är vad jag vet kvar hos personen som anmälde händelsen, säger Daniel Wikdahl.

En anmälan om djurplågeri har upprättats av polisen.

Om händelsen har något samband med de två halshuggna svanar som hittades på Gräsö i början av juli kan polisen inte uttala sig om i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.