Foto: Scanpix

Greenpeace-aktivister frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten frikänner de aktivister som genomfört en aktion vid Forsmarks kärnkraftverk i juni 2010.

I tingsrätten dömdes, förutom aktivister som tagit sig in på avspärrat område, även aktivister som haft andra uppgifter utanför skyddsområdet för olaga intrång. Svea hovrätt frikänner nu de aktivister som aldrig varit inne på området.

Greenpeace genomförde i juni 2010 en fredlig aktion vid Forsmarks kärnkraftverk i syfte att påverka Sveriges riksdagsledamöter att rösta nej till ny kärnkraft vid en kommande riksdagsomröstning.

Aktivister på kärnkraftverk

Aktionen var planerad och varje aktivist hade en uppgift. Några skulle försöka ta sig in på skyddsområdet medan andra var kvar utanför avspärrningarna.  

Aktivister utanför avspärrningen frikänns

I hovrätten har målet prövats om de tio aktivister som befann sig utanför skyddsområdet har gjort sig skyldiga till olaga intrång. Deras roller varbland annat att hålla upp banderoller och demonstrera, vara sjukvårdare och chaufförer samt att förmedla information om aktionen till medierna. 

Hovrätten har till skillnad från tingsrätten frikänt samtliga dessa aktivister. Ingen av dem hade på något fysiskt sätt hjälpt till med det obehöriga intrånget eller varit med om att planera aktionen, anser hovrätten.

Aktivisternas och Greenpeace handlande har bedömts i ljuset av den yttrande- och demonstrationsfrihet som slås fast i regeringsformen och Europakonventionen, meddelar Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet