Aktivisterna tar sig in på Forsmark.

Aktivister bröt sig in på kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal aktivister från Greenpeace tog sig på tisdagsmorgonen över de yttre avspärrningarna till kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.

Vid Forsmarks kärnkraftverk greps 49 aktivister på tisdagen. Av dem har 29 anhållits.

– Av dem som greps var 37 utländska medborgare, bland annat från Tyskland, Polen och Finland. De fördes till polishuset i Uppsala för förhör. Åtta av dem frigavs efter förhör och 29 är anhållna misstänkta för olaga intrång, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Kärnkraftverket i Forsmark

Tolv av de aktivister som greps förhördes på plats och var sedan fria att gå.

Totalt greps 18 aktivister vid Ringhals på tisdagen. Fyra av dem har anhållits och övriga har släppts.

– Direkt på morgonen greps 16 personer. Två hittades vid 12-tiden gömda under en presenning. Under eftermiddagen har de identifierats och förhörts. Fjorton personer har försatts på fri fot men är fortsatt misstänkta för grovt olaga intrång. Fyra personer är för närvarande anhållna, även de misstänkta för grovt olaga intrång, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef Hallandspolisen

Cyklade inne Ringhals

Strax innan åtta i morse kom ett larm om intrång på Ringhals, kort därefter fick polisen även ett larm om att inkräktare fanns befann sig innanför området på Forsmark.

Det var aktivister från Greenpeace som tagit sig in på de två kärnkraftverken, och på Ringhals cyklade aktivisterna omkring inne på området.

– I och med att de cyklar innanför industristängslet har de begått ett brott, säger vakthavande befäl vid polisen i Halland, Stefan Dahlhielm.

Aktionen ett ”fredligt stresstest”

Greenpeace kallar aktionen för ett fredligt stresstest som ska uppmärksamma säkerhetsbristerna på kärnkraftverken.

– Vi vill genomföra att eget stresstest för att se om man kan ta sig in till reaktorerna, säger Annika Jacobson, Sverigechef för Greenpeace, till SVT.

Greenpeace menar att stresstesterna som EU-kommissionen genomförde var ofullständiga, då de inte testade hur säkra kärnkraftverken är mot personintrång.

– Vi tycker säkerheten är så dålig att alla reaktorer måste tas ur drift omedelbart. De utgör ett allvarligt hot mot människors säkerhet och hälsa. Det handlar både om det vi kan se i dag, att obehöriga kan ta sig in, men även sådant som tidigare stresstester visat, säger Annika Jacobsson till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverket i Forsmark

Mer i ämnet