Foto: Ramin Takamoli/SVT

Grönt ljus för Uppsalas bad – hårdgranskningen har börjat

Publicerad

Badsäsongen har dragit i gång med en rivstart i hettan och Uppsala kommun håller som bäst på att kontrollera baden. Hittills är resultaten positiva.

Vattenkvaliteten har redan testats på sex av baden, och alla har fått godkänt.

– Vi har kollat Lyssnaängsbadet, Pilsbo, Hammarskogsbadet, Wikbadet, Sunnerstabadet och Vårdsätrabadet. På måndag tar vi prover på vi de återstående 13 baden, säger Joakim Jansson, driftledare på Uppsala kommun.

Kommunen kontrollerar baden fyra gånger per säsong, enligt Havs- och vattenmyndighetens direktiv – som i sin tur följer EU-regler.

– Vi åker ut och fyller en flaska som vi sedan lämnar till Uppsala Vattens laboratorium, men vi kollar också bland annat temperatur och siktdjup på plats, säger Joakim Jansson.

Efter två dygn kommer provsvaren, och visar det på bakterier i vattnet tas ett nytt prov.

Avlopp eller djur förorenar

– Det är ju ofta tarmbakterier det blir nedslag på, och det beror i regel på något dåligt avlopp eller att det finns djur i närheten – då blir vattnet ofta sämre när det regnar och rinner ned i badvattnet, säger Joakim Jansson, som ser en positiv trend de senaste åren.

Joakim Jansson. Foto: SVT

– Det är mer sällan nu som vi måste sätta upp skyltar om att vi avråder från bad, och en teori är att miljökontoret blivit bättre på att kolla så att folks trekammarbrunnar inte läcker, säger han.

I helgen räknar man med många gäster på de kommunala baden.

– Om det varit en varm helg så vet vi att vi får åka ut och städa rejält på måndagen, soptunnorna räcker inte alltid till, säger Joakim Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.