Foto: TT

Max åtta personer vid allmän sammankomst – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

De nya corona-restriktionerna med maxtak på åtta personer gäller enbart offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Samtidigt förlängs Uppsala läns skärpta allmänna råd  – men vad betyder det här egentligen?

Under måndagens presskonferens var det ord och inga visor från statsminister Stefan Löfven. Budskapet var att det från och med 24 november maximalt får samlas åtta personer under offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

- Det krävs mer av förbud för att få ned kurvan över antalet smittade, säger statsminister Stefan Löfven (S).

I Uppsala län gäller det tidigare satta publiktaket på 50 personer fram till 23 november och därefter kommer länsstyrelsen med ett nytt beslut. Slutdatumet är satt i avvaktan på regeringens formella beslut.

– Det är en fortsatt allvarlig situation i länet, både vad gäller smittspridning och belastning på sjukvården. Därför är det inte läge att nu öppna upp för större arrangemang. Utifrån regeringens besked kan vi behöva diskutera behov av ytterligare åtgärder, säger landshövding Göran Enander i ett pressmedelande.

Sittande publik

Sittande publik är ett undantag från maxtaket på åtta personer och när det gäller den frågan har länsstyrelsen inte tagit något beslut än. Statsminister Stefan Löfven (S) sade på en presskonferens under torsdagen att regeringen förväntar sig att länsstyrelsen ändrar sin gräns och därmed följer de nya uppsatta reglerna.

Samtidigt har Uppsala län, liksom flertalet län i landet, egna skärpta allmänna råd för att få bukt med smittspridning. Under tisdagen förlängdes dessa ytterligare en gång av Folkhälsomyndigheten. Dessa råd är ännu mer långtgående än de skärpta nationella förbuden.

Undvik att träffa andra utanför hushållet

Grundbulten i de lokala råden är att alla bör undvika att umgås med de man inte bor med, trots att det inte går att lagstifta och förbjuda detta på samma sätt som med allmänna sammankomster.

– Uppsala län har redan det tyngsta rådet, att bara träffa de man bor med och om alla följer det så räcker det långt, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Allmänna råd för Uppsala län

  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.
  • Avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
  • De skärpta allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.
  • Undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.
  • Som arbetsgivare bör man uppmana personal att jobba hemifrån och erbjuda personal utökade möjligheter att göra det.
  • Det är viktigt att fortsätta uppsöka vård vid behov.
  • Max åtta personer per bord på restaurang.
  • Ingen alkoholservering efter 22:00 – med start 20 november.
  • Max åtta personer vid allmän sammankomst – med start 24 november.
  • Regeringen har också allmänt uppmanat människor att bara göra det som är nödvändigt – alltså att inte shoppa på stan eller gå till gymet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.