Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under några intensiva veckor var Gunilla Svahns liv i fara. Hör henne berätta om vägen tillbaka i videon. Foto: Antonios Antoniadis

Gunilla, 56, höll på att dö av TBE – låg åtta månader på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I november 2021 kollapsade Gunilla Svahn i sin lägenhet. Dottern slog larm och Gunilla blev hämtad med ambulans. Läkarna trodde först att hon drabbats av en stroke, men det visade sig vara fästingburen hjärninflammation (TBE). Hon blev kvar på sjukhus i över åtta månader.

– Jag är så tacksam för livet i dag, säger Gunilla Svahn.

Med vacklande steg visar Gunilla Svahn upp till sin lägenhet strax utanför centrala Uppsala. Hon har precis börjat gå utan rullator, men när hon ska promenera utomhus behöver hon den fortfarande. Vägen tillbaka från sjukdomen är en lång process.

– I flera månader kunde jag varken prata eller röra min kropp. Jag bara låg i sjukhussängen utan att förstå någonting. Det var en hemsk tid, säger Gunilla Svahn.

Glömde bort att ta vaccinet

Anledningen till att Gunilla Svahn blev allvarligt sjuk var att hon inte tog påfyllnadsdosen av vaccinet mot TBE. I dag ångrar hon sig och hoppas att hennes berättelse kan hjälpa andra från att insjunkna.

– Jag tog vaccinet mot covid-19 och glömde bort att fylla på mitt skydd mot TBE. Min förhoppning är att alla förstår hur viktigt det är att vaccinera sig. Ingen ska behöva gå igenom det här, säger hon.

I klippet: Se Gunilla Svahn berätta om sin sjukdom och det tuffa vägen tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.