Celsiusskolan har många idrottselever som är vana att jobba på distans. Foto: SVT Uppsala

Katteelever om distansundervisning: ”Vill inte skjuta upp studenten”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon går Uppsalas samtliga kommunala gymnasieskolor över till distansundervisning.

– Vi får laga efter läge, säger Helena Hedman-Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

– Det finns en beredskap, säger Christine Kastner Johnson, som precis ska in på ett möte när SVT Nyheter ringer upp.

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden säger så här:

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har ett bra läge och har det som behövs på plats för att det ska fungera, säger Helena Hedman Skoglund.

Hur menar du?

– Vi har den tekniska utrustningen som krävs. Många av eleverna på till exempel Celsiusskolan har dessutom jobbat på distans i flera år, så vi har erfarenheter av det här sättet att jobba.

Men elever som är i behov med särskilt stöd – hur ska det gå för dem?

– Bra fråga. Och barn som har en tuff situation i skolan, som är i behov av extra tät kontakt, behöver vi tänka särskilt på.

Men det här måste bli en stor omställning?

– Det är klart att det är en stor utmaning att gå över från ett undervisningssätt till ett annat  från en dag till en annan, men vi får laga efter läge, säger Helena Hedman Skoglund.

”I fredags fick elever konto för distansundervisning”

En lärare på kommunala Lundellska skolan i Uppsala berättar att man sedan flera veckor tillbaka uppmanats att börja tänka hur distansundervisning kan se ut. Och sedan en tid tillbaka börjat förbereda distansundervisning:

– Vi har dessutom distansundervisat de som är hemma. Vi har bland annat fått en portal där alla digitala läromedel och hjälpmedel ska samlas på ett och samma ställe. Både elever och lärare hos oss har fått ett konto i fredag, berättar läraren för SVT Uppsala.

Även i Enköping stänger Westerlundska gymnasiet sin skolundervisning på plats. Det berör omkring 1300 skolelever. Så här står det i ett utskick till elever och lärare:

”Alla elever på Westerlundska gymnasiet har tillgång till digital enhet för undervisning genom skolan. Från och med onsdag den 18 mars ska Westerlundska gymnasiets elever studera hemifrån.”

Styrande politiker i Uppsala har kallat till presskonferens på tisdagseftermiddagen och kommer då att berätta mer om skolstäningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet