Karolin Söderblom får sanera sin bil varje morgon eftersom hägrarna bajsar på sin väg tillbaka till kolonin om kvällarna. Foto: Privat/TT

Östhammarsbor har tröttnat på häger-bajs: ”Det är stora blaffor överallt”

Uppdaterad
Publicerad

En stor hägerkoloni i Östhammar har blivit en plåga för de som bor i närheten. Fåglarna skitar ned, men problemet är svårlöst då hägern är fridlyst.

Karolin Söderblom i bostadsområdet Ed i Östhammar möts av samma syn varje morgon: Fågelskit överallt.

– Det är på altanen, på cyklarna och på bilen. Och det är ju stora blaffor, så man får sanera bilen varje morgon innan jobbet, säger hon.

Hägerinvasionen i Östhammar är inget nytt. Men för några år sedan flyttade kolonin och då blev fåglarna mer påtagliga i villakvarteren. Nu är hägrarna en stort bekymmer för de boende, något som P4 Uppland var först med att rapportera om.

– Hägrarna flyger ju över våra hus varje morgon och kväll från mars till oktober när de ska till och från vattnet för att äta fisk. Och de släpper sitt träck vid start och landning, säger Karolin Söderblom.

”Man känner sig maktlös”

Hon har tillsammans med sina grannar kontaktat både kommunen och länsstyrelsen många gånger.

– Men de skyller på varandra och då känner man sig rätt så maktlös. För det blir bara värre och värre för varje år, säger Karolin Söderblom.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) avslöjar för SVT Uppsala att en lösning kan vara på gång.

– Det är länsstyrelsen som bestämmer, men det kan finnas en öppning. Vi ska diskutera det här på problemet i arbetsutskottet nästa vecka, säger han.

Vad är det för lösning?

– Det vill jag inte uttala mig om nu, jag måste kolla upp möjligheten ordentligt först. Men jag har full respekt för att de som bor i det här området är bekymrade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer