Hägerbajset är ett stort problem för boende i villaområdet Ed, där fåglarna flyger varje morgon och kväll. Foto: Privat

Så kan hägerproblemen i Östhammar lösas

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommun har nu bestämt sig för ett första steg för att bli av med den hägerkoloni som skitar ned i villaområdet Ed.

– Vi ska kolla med länsstyrelsen om det är möjligt att skrämma bort fåglarna i samband med att de kommer tillbaka nästa vår, säger Jacob Spangernberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen vill också ha svar på hur det i så fall kan göras och om det ens är meningsfullt.

– Vi vet ju inte hur mycket resurser som skulle kunna gå åt till detta i så fall, jag menar handlar det om 50 brandmän som ska stå och spruta vatten i flera dygn så är det ju ingen mening. Och kanske måste man hålla på i flera år?

Ska besluta om formell ansökan

Enligt Jacob Spangenberg (C) ska kommunen – när länsstyrelsen svarat på frågorna – ta ställning till om en formell ansökan ska skickas in om att få skrämma bort hägrarna.

Hägern är en fridlyst art och det är därför ovanligt att skyddsjakt beviljas på fåglarna.

Kolonin i Östhammar består av runt 150 fåglar och boende i området har länge klagat på att de släpper sitt träck över villaträdgårdar och bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer