Hälften av länets kommuner väljer att avstå Almedalen. Främst av ekonomiska skäl. Det visar den enkät som SVT Nyheter Uppsala skickat ut till länets åtta kommuner. Foto: SVT

Halva länet skippar Almedalen i år

Uppdaterad
Publicerad

Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar. Ingen av de fyra kommunerna finns på plats under Almedalsveckan. Det kostar helt enkelt för mycket.

”För dyrbart.”

”Vi måste spara pengar.”

”Av besparingsskäl avstår vi.”

”Ansträngd ekonomi.”

Så svarar kommunerna på SVT Nyheter Uppsalas Almedalsenkät.

En av kommunerna som avstått av ekonomiska skäl är Heby kommun.

– Det är inte så mycket att säga, vi har en ansträngd ekonomi, säger kommunalrådet Marie Willén (C).

Fler gör som Heby

Tierp, Östhammar och Älvkarleby har kommit fram till samma slutsats. En viktig orsak till att man tackar nej till Almedalen är ekonomin.

– Man har en ekonomisk ansträngd situation, och det är väl det som alla har vägt in, säger Marie Wilén (C).

Vad sk

Ekonomin sätter stopp för Hebys medverkan i Almedalen. Marie Willén (C) är kommunalråd i Heby. Foto: SVT

ulle kunna får er att vara med?

– Om vi blev inbjudna att prata om en fråga som är central för just Heby, men jag är tacksam att till exempel Mälardalsrådet finns representerat – då är vi med på ett hörn också i Almedalen.

Annat läge i Uppsala

Det är alltså ingen som åker till Almedalen på ett direkt uppdrag från Heby. Annat är läget i Uppsala där Charlotte Skott är näringslivsdirektör. Kommunen lägger 675 000 kronor på evenemanget och då är inte alla resor och boendekostnader inräknade.

– Vi

Charlotte Skott är vd för Destination Uppsala och en rutinerad Almedalsbesökare. Hon lyfter den effektiva mötesplatsen på Gotland som en anledning till Uppsalas närvaro. Foto: SVT

har under de här dagarna 30 bokade möten. Det hade tagit månader att få till dem före eller efter den här veckan. Almedalen är en mycket effektiv mötesarena, och vi har förberett oss ordentligt för att få ut mesta möjliga.

Men ändå väljer fyra kommuner från länet att inte åka alls, hur tänker du kring det?

– Varje kommun har sina utmaningar och de kan se mycket olika ut i länet, tror jag. Sedan ska man komma ihåg att alla kommuner i länet indirekt finns representerade genom Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.