Campus Gotland – där huserar Uppsala universitet. Inte många aktörer vid sidan av universitetet kan hyra gratis och hyra ut under Almedalsveckan. Foto: SVT

Almedalen – en bra affär för Uppsala universitet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet räknar med cirka 700 000 kronor i kostnader för Almedalsveckan, men tack vare hyresintäkter under veckan så blir det minst ett nollsummespel.

Gratis hyra av tre lokaler, men också hyresintäkter från andra aktörer. Uppsala universitet har balans på kostnader och intäkter under Almedalsveckan. Förra årets hyresintäkter landade på 937 000 kronor, och även i år är det så gott som fullbokat.

– Vi har övertidskostnader och lite annat, men på totalen ska det här minst vara ett nollsummespel, säger Siv Ohlsson.

Gotland

Exakt var hyresnivån ligger vet inte Siv Ohlsson, mer än att den med Almedalsmått mätt är låg.

– Det jag vet är att vi är väldigt billiga jämfört med andra aktörer. Vi vill göra det möjligt att deltaga för de som inte har så stora muskler.

”Är i våra egna lokaler”

Innan högskolan på Gotland och Uppsala universitet gick ihop i juli 2013, betalade Uppsala universitet hyra som alla andra besökare under Almedalsveckan. Då var Uppsala universitet inte alls en lika stor aktör som i år, med 45 seminarier. Och orsaken till att man gått från en mindre till en större aktör är ihopslagningen, och att kostnadssidan vägs upp på ett annat sätt.

– Det är därför vi har råd att har så många seminarier, tack vare att vi är i våra egna lokaler, säger Siv Ohlsson, projektledare med övergripande ansvar för Uppsala universitets för samordning under Almedalsveckan.

Under veckan står Uppsala universitet värd för seminarier med ämnen som hållbarhet, medicinteknik och forskningsinfrastruktur. Statsvetenskapliga institutionen håller även kvällssamtal med temat Makt och människor. För att nämna något från programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet