Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Mathisen gör värnplikten på Gotland. ”Vi har tuffa dagar, och så har vi roligare dagar”, säger hon i klippet. Foto: Patrik Widegren/SVT

Kraftig ökning av värnpliktiga på Gotland: ”Mentalt jobbigt ibland”

Publicerad

Försvarsmaktens närvaro på Gotland har växt kraftigt de senaste åren. Antalet värnpliktiga har dock legat still i runt 40. I år har den siffran fördubblats och nu görs plats för ännu fler.

Tidigare i år köpte Försvarsmakten Suderbys herrgård som ligger nära det nya regementet. Detta innebar möjlighet till fler sängplatser för värnpliktiga.

Ny kasern byggs

Samtidigt pågår bygget av en ”riktig” kasern med matsal inne på regementsområdet. Där ska över 200 värnpliktiga kunna bo.

– Man kan aldrig ha för mycket tycker jag. Jag tror också att det är en ganska bra för de flesta att komma ut och få upplevelsen och att göra arbetet, säger Theo Lövdahl, en av knappt 90 ungdomar som gör värnplikten på ön.

I takt med att antalet värnpliktiga ökar måste också Gotlands regemente P18 säkerställa att det finns befäl och annan infrastruktur på plats som krävs för att hantera utbildningen.

Se mer om detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.