Foto: SVT

Halva Stora torget fyllt vid manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Med tal, återberättade upplevelser och kampord ekade budskapet tydligt över Stora torget i Uppsala: Det får vara nog nu. Under söndagen nådde kampanjen #metoo Uppsala.

– Jag är så otroligt stolt och glad över att så många tog sig hit stod upp för den här viktiga frågan. Jag är övertygad om att det kommer att leda till förändringar. I attityd men också i förändrade lagar, säger Sara Fälting, arrangör.

Hon och de andra arrangörerna räknade till cirka 700 deltagare i manifestationen. Något som inte förvånade Isabel Sörensen, ordf i Fi-studenter i Uppsala som fanns på plats.

Kampanjen #MeToo

– Nej, det här har jag vetat länge, hur utbrett problemet är. Och jag välkomnar att det nu blir en mansfråga. Som Ida Östensson (feministisk opinionsbildare, reds. anm.) sa i sitt tal i Stockholm: ”Det är slut på feministiskt självförsvar och dags för manligt självansvar”, säger Isabel Sörensen.

Bland talarna hördes bland andra Emma Moderato, styrelseledamot i föreningen Fatta. Hon vill också se ett ökat ansvar från männen i samhället.

– 97 procent av det anmälda sexuella våldet begås av män. Och män har också makten att förändra och makten att kunna våga granska sig själva och våga prata med andra män om de här frågorna. Kanske bjuda in till en killmiddag och diskutera de här frågorna på djupet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet