Initiativtagaren Sara Fälting vill se förändringar i både attityder och lagstiftning. Foto: Harpa Dís Hákonardóttir

Uppsalabor håller ”Me too”-manifestation

Uppdaterad
Publicerad

På söndag planeras manifestationer på flera håll i landet efter kampanjen ”Me too”. Så även i Uppsala. Över 1.000 personer är intresserade och över 200 har tackat ja.

Många har slutit upp bakom hashtagen ”Me too” som cirkulerat på sociala medier de senaste dagarna. Främst är det kvinnor, som beskrivit händelser där de blivit sexuellt trakasserade.

”Me too”-manifestationerna planerar att hållas i Malmö, Uppsala, Umeå, Örebro och Kalmar på söndag.

Kampanjen #MeToo

Flera hundra

I Uppsala är över 1.000 personer intresserade och drygt 200 har tackat ja till att delta på manifestationen, som lagts ut på Facebook.

En av initiativtagarna i Uppsala är studenten Sara Fälting.

Varför behövs en sådan här manifestation?

– För nätkampanjen har tagit både världen och Sverige med storm. Det är ett bevis på hur stort det här problemet är. Att så många kvinnor och icke cis-män berättar om sina upplevelser är oehört starkt och modigt, säger Sara Fälting.

Hon tycker att det är viktigt att nätkampanjen tas ut på gator och torg. Att det inte får sluta vid en hashtag på sociala medier.

”Vill se attitydsförändring”

– Vi vill kunna belysa problemet, där kvinnor särbehandlas varje dag, året om. Vårt mål är att det ska ske en förändring både i attityd och i lagar och regler på alla nivåer i samhället, säger Sara Fälting.

Manifestationen kommer att hållas på Stora torget i Uppsala med start klockan 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet