• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Privat

”Me too”-manifestationer på flera håll i landet på söndag

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen ”Me too” letar sig nu från nätet till gator och torg. På söndag planeras manifestationer i minst 13 olika orter runt om i Sverige.
– Vi vill belysa sexuella trakasserier men även andra frågor, säger Gabriella Ohlzon, som är en av initiativtagarna.

Redan nu har över 8.000 personer visat intresse för arrangemanget i Stockholm och över 1.300 har sagt att de ska komma till Sergels torg i Stockholm, enligt evenemanget på Facebook.

Och ”Me too”-manifestationer ska även hållas i Malmö, Uppsala, Umeå, Göteborg, Örebro, Hudiksvall, Västerås, Linköping, Visby, Lund, Borås och Kalmar på söndag.

– Vi rider vidare på ”Me too”-rörelsen från sociala medier. Jag gjorde eventet igår och det har redan fått stor spridning, säger Gabriella Ohlzon till SVT Nyheter.

Hon är en av initiativtagarna. Ungefär samtidigt hade Carolin Solskär, som hon inte känner sedan tidigare, kommit på ungefär samma idé. Nu har de slagit ihop sina två arrangemang och hoppas lyckas locka många till Sergels torg i centrala Stockholm på söndag.

Många vill arrangera i sina städer

– Vi vill belysa sexuella trakasserier och våldtäkter, men även ta upp andra frågor som lika lön och lika rättigheter.

Hur kom du på idén?

– Jag såg tillfället. Jag har väntat lite på att rätt tillfälle ska ges.

Sedan igår, då de bjöd in till manifestationen i Stockholm, har flera personer runt om i Sverige hört av sig och vill skapa liknande möten i andra städer.

– Det är självklart jättekul att det fått en sådan spridning.

Vad kommer då hända på söndag på manifestationen?

– Olika personer kommer berätta sina historier. Till exempel kvinnor som utsatts för våldtäkter eller trakasserier. Sedan ska vi även försöka ha artister, vi jobbar på att få tillstånd för det. Men ännu har vi inte klart med några kända namn.

Har ni någon önskeartist?

– Zara Larsson, typ, säger Gabrilla Ohlzon och skrattar.

Flera artister och talare klara

Senare under veckan har organisatörerna fått klart med flera artister och talare. Bland annat kommer artisterna Isa och Wiktoria att uppträda. Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman, Moderaternas gruppledare i Stockholm Anna König Jerlmyr och Elin Sundin ordförande för organisationen Fatta, som jobbar mot sexuellt våld, är några av talarna. Journalisten Frida Boisen kommer att vara moderator.

Varken höger eller vänster

Hon poängterar att manifestationen varken är höger eller vänster och att alla är välkomna.

”Vill du sätta stopp för den strukturella könsdiskrimineringen? Vill du kunna gå på ett badhus utan att bli trakasserad? Vill du kunna gå hem själv från krogen utan att vara rädd för att bli våldtagen? Vill du att alla oavsett kön, etnicitet eller trosuppfattning ska ha lika möjligheter att utvecklas till sin fulla potential? Vill du ha ett jämställt Sverige? Kom och höj din röst tillsammans med oss och visa ditt stöd för kvinnor!” skriver Gabriella Ohlzon på Facebook.

Stockholm: Sergels Torg kl 11

Malmö: Möllevångstorget kl 12

Uppsala: Stora Torget kl 14

Kalmar: Larmtorget kl 12

Örebro: Våghustorget kl 12

Umeå: Döbelnspark kl 12

Hudiksvall: Hudiksvall centrum kl 12

Göteborg: Göteplatsen kl 12

Linköping: Stora torget kl 12

Västerås: Sigmatorget kl 12

Visby: Visby centrum kl 14

Lund: Stortorget kl 13

Borås: Stora torget kl 15.30

Här hittar du mer information om alla evenemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet