Butiksägaren Mahmoud Almahmoud har tvingats slänga lösgodis eftersom det sålt för dåligt under pandemin – nu minskar han sortimentet med mer än hälften. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Han slänger lösgodis – en följd av pandemilagen

Publicerad

Den tillfälliga pandemilagen gör att färre kunder besöker Mahmoud Almahmouds godis- och tobaksbutik nära Stora torget i Uppsala. Endast tre kunder i taget får vistas i butiken samtidigt.

– Folk orkar inte vänta, de går härifrån, säger han.

Mahmoud Almahmoud äger sedan ett par år tillbaka en godis- och tobaksaffär intill Stora torget i Uppsala. Han har förlorat mer än hälften av sina intäkter de senaste månaderna.

– Jag förstår, det är bra att man minskar smittspridningen, men jag skulle önska mer stöd från staten till oss småföretagare. Hyran här är väldigt hög, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

Det har gått två månader sedan den tillfälliga pandemilagen började tillämpas i syfte att minska smittspridningen av covid-19 i samhället. Den innebär bland annat att det satts en gräns för hur många kunder som kan vistas samtidigt i en butik eller på ett gym.

Fria ytor som ska räknas

Länsstyrelsen i Uppsala län har gjort drygt 450 kontroller under den här tiden. Ungefär var tioende kontroll har krävt åtgärder. Oftast handlar det om att man räknat den totala butiksytan, men det är de fria ytorna som ska räknas.

– Alla har gjort åtgärder frivilligt. Vi upplever en god vilja att följa lagen, säger Kristina Jansson som är chef för enheten för tillsyn av den tillfälliga covid 19-lagen vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Minskade öppettider

Mahmoud Almahmoud har också minskat sina öppettider – från att ha jobbat 18 timmar om dagen blir det nu bara 13, eftersom färre kunder kommer in då biograferna är stängda och krogarna stänger tidigt om kvällarna.

I klippet ovan hör du varför Mahmoud Almahmoud tvingas slänga godis.

Så här påverkar pandemilagen butiker och gym

  • Pandemilagen (även kallad Covid-19-lagen) trädde i kraft den 10 januari 2021 och gäller till 30 september 2021.
  • Syftet är att begränsa smittspridningen av coronaviruset.
  • En viktig del av lagen är att lokaler har ett max antal besökare beroende på hur stor lokalen är. Varje person som kliver in i lokalen måste ha tio kvadratmeters utrymme.
  • Det ska även finnas tillgång till handsprit eller handtvål och vatten samt finnas tydliga skyltar vid alla ingångar på maxantalet personer som får vistas i lokalen samtidigt.
  • Det är länsstyrelsens ansvar att se till att reglerna följs. Ifall en lokal bryter mot reglerna har Länsstyrelsen rätt att stänga ner lokalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet