Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Se skadorna från handgranatsattacken mot polisen. Foto: Magnus Hellström/SVT

Handgranat mot polis exploderade i trapphus – trio åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den första handgranaten detonerade aldrig, då kom gärningsmännen tillbaka två kvällar senare och kastade in en ny i trapphuset.

Som exploderade.

Nu åtalas tre personer för dådet som anses vara hämnd mot en polis boende på adressen.

Tidigt en morgon i november 2020 vaknade boende i Sala backe av en rejäl smäll. Av splitterskadorna i trapphuset kunde tekniker dra slutsatsen att det var en handgranat som exploderat, och enligt vittnesmål var den uppkastad i trapphuset men studsade ned innan den detonerade.

Eftersom en polis bodde på adressen sattes stora resurser in, men det är först nu – 2,5 år senare – som tre personer kan åtalas misstänkta för dådet, som anses vara riktat mot polismannen.

– Vi fick nyligen tillgång till krypterade telefoner, SkyECC i det här fallet, det är det som har dröjt. Genom telefonerna har vi bildat oss uppfattningen om motivbilden, säger åklagare Joel Teran.

Redan två dagar före explosionen ska en handgranat ha kastats in i trapphuset, men den detonerade aldrig.

Nätverkskriminella

De tre männen som nu åtalas – alla mot sitt nekande – för grov allmänfarlig ödeläggelse anses vara kopplade till grov organiserad brottslighet och är sedan tidigare åtalade för att planerat mörda en rival samt ha öppnat automateld i Gränby.

Åklagare Joel Teran vill inte föregå rättegången och säga vad han kommer att yrka på för straff.

– Jag ser väldigt allvarligt på den här händelsen, det är inte bara ett angrepp mot en person utan mot staten. Det finns livstids fängelse i straffskalan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.