Mannen hängde två kattungar på sin grannes grind. (arkivbild)

Hängde kattungar på grannes grind – frias

Uppdaterad
Publicerad
Den man som åtalades för ofredande efter att ha hängt kattungar på sin grannes grind frias nu av en oenig tingsrätt. Rätten menar att den utsatta rimligen bör tåla sådana handlingar.

Mannen tröttnade på att hans katt fick ungar med en grannkatt som inte var kastrerad. När han hittade en död kattunge på sin altan hängde han därför upp den i en påse på grannens grind. Kort därefter hittade han ännu en katt, som han trodde var död, och hängde upp även den.

Kvinnan ringde då polisen, och upptäckte samtidigt att katten levde. Hon förstod att det var mannen som hade hängt kattungen där, och att det var en markering mot att hon inte kastrerat sin katt.

Åklagaren menade att mannen med uppsåt velat kränka kvinnan. Mannen har uppgett att han vid flera tillfällen påtalat att kvinnan måste kastrera sin katt. Tanken var enligt honom inte att kränka kvinnan utan att markera för att få ett slut på parningen.

Rätten inte enig

Tingsrätten friar mannen och motiverar beslutet så här:

”Även om handlingarna i sig kan anses otrevliga eller obehagliga så är de, sett i ljuset av den förklaring som (mannen) lämnat, sådana som (kvinnan) rimligen ska kunna tåla.”

Rätten var inte enig, men tre av fyra ledamöter ville fria mannen.

Kattungarna obducerades på polisens begäran av Statens veterinärmedicinska anstalt som fastslog att katterna inte utsatts för våld. De visade dock att de var kraftigt undernärda. 

Händelserna inträffade på en ort utanför Uppsala för två år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer