Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans jobb: Hindra att unga hamnar i kriminalitet Foto: SVT

Hans jobb: Stoppa unga från att hamna i kriminalitet

Publicerad

Så gott som varje dag syns Martin Gunér eller några av hans poliskolleger i Gottsunda centrum. De går runt och pratar med folk, framför allt unga. Syftet är att de inte ska bli kriminella.

Att skapa relationer med ungdomarna är ett av de viktigaste sätten för att de inte ska bli kriminella. Eller, om de redan lever i kriminalitet, hopp av och välja en annan väg.

– En del vi pratar med förstår ju att det finns alternativ och att det liv de lever kanske inte är så bra. Men andra är svårare att motivera, till exempel de som tjänar mycket pengar på kriminaliteten, säger Martin Gunér.

Det är ett socialt jobb han har. När SVT:s team går med honom genom Gottsunda centrum hälsar han på nästan alla. Många Gottsundabor känner igen Martin Gunér och stannar till och växlar några ord. Ett par personer är uttrycker sin irritation mot polisen, och något ingripande som gjorts.

En tendens som poliserna i Gottsunda sett den senaste tiden är att kriminaliteten sjunker i åldrarna.

– Äldre kriminella utnyttjar gärna yngre för att begå grova brott eftersom de som är unga inte får samma straff, säger Martin Gunér.

Följ med honom på en tur genom Gottsunda centrum i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer