Mariet Ghadimi är årets Hedersupplänning

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10.10 kom beskedet vid Uppsala slott. Mariet Ghadimi blir årets hedersupplänning för sitt arbete med den ideella föreningen Tjejers rätt i samhället.

Mariet Ghadimi, som är en av grundarna av den ideella föreningen Tjejers rätt i samhället (TRIS), blev utnämnd till årets Hedersupplänning. Organisationen arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck i samhället. TRIS fokuserar främst på att hjälpa unga kvinnor, men även män.

– Det känns underbart och jag är otroligt hedrad, säger Mariet Ghadimi som även vill dela hedersutmärkelsen med sina kollegor.

– Ingen gör ett sådant här arbete själv och det är många personer bakom mig. Vi har olika bakgrunder, olika åldrar och rötter och vi är både kvinnor och män med olika kompetenser, det gör oss starka, säger hon.

Verksamma i TRIS Fr v: Laura Silva Mänty, Talin Davidian, Serine Gunnarson, Mariet Ghadimi, Ted Sinabian, Anahita Ebrahim och Sara Lehman. Foto: SVT

Hon utses med följande motivering:

”Mariet Ghadimi har med mod, integritet, engagemang och med uthållighet arbetat mot hedersrelaterat våld och förtryck. Mariet grundade TRIS (Tjejers rätt i samhället) 2002 och har därefter målmedvetet och med stor professionalism fortsatt stödja unga människor som lever i familjer där vardagen präglas av hedersnormer.”

– Tror du att utnämningen kan få någon praktisk betydelse?

– Vi behöver bli fler som syns och hörs, säger Mariet Ghadimi om uppmärksamheten som utnämningen ger.

Utnämns varje år

Varje år, sen 1991, utnämner Länsstyrelsen en person för att uppmärksamma någon som gjort betydande insatser för länet, inom alla dess områden. Det kan exempelvis vara inom näringslivet eller kulturområdet. Personen måste vara född eller verksam i länet, eller ha en nära anknytning till länet, för att kunna bli utnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.