Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spelet som ska hjälpa cancersjuka barn vid strålbehandling Foto: August Viberg/SVT

Här är datorspelet som ska hjälpa barn vid cancerbehandling

Publicerad

Catarina Cederved, doktorand vid Uppsala Universitet, har tillsammans med flera andra institutioner skapat ett spel för barn som ska genomgå strålbehandling för cancer. Målet är att färre barn ska behöva sövas eller känna sig oroliga under behandlingen. 

– Varje barn som känner sig lugn eller trygg är en vinst, säger Catarina Cederved. 

Under drygt tre år har Uppsala Universitet tillsammans med bland annat Campus Gotland och institutioner vid Umeå Universitet utvecklat ett datorspel för barn som genomgår strålbehandling. I spelet får barnen bekanta sig med utrustningen som används och lära sig knep för att behandlingen ska vara så smärtfri som möjligt.

– I tidigare forskning uttryckte flera barn att ett spel hade varit att föredra, säger Catarina Cederved, doktorand vid Uppsala Universitet och koordinator för projektet.

När spelet nu är färdigutvecklat får cancersjuka barn testa det och samtidigt delta i en enkät där de svarar på om det hjälper dem slappna av under behandlingen. Förhoppningen är att spelet ska kunna användas på nationell nivå om drygt två år.

Hör doktoranden berätta om projektet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.