– Det finns också många som vid 18 års åldern inte behöver följas upp mer och som inte har några större komplikationer, säger barnonkologen Johan Arvidson. Foto: SVT

Här ska barn och unga som haft cancer få hjälp

Publicerad

En ny mottagning för 13-17-åringar som haft cancer har öppnats på Akademiska sjukhuset. Det främsta målet är att erbjuda en bättre uppföljning, att upptäcka och behandla sena komplikationer samt att förbättra övergången till vuxenvården.

– Vid övergång till vuxenlivet behöver varje människa ha kunskap om vad de har varit med om och som kanske kan påverka en senare i livet, säger Johan Arvidson, överläkare inom blod- och tumörsjukdomar för barn och ungdom på Akademiska sjukhuset.

”Säkrare och tryggare”

Satsningen, som kallas Bryggan, syftar framförallt till att erbjuda ungdomar, som genomgått cancerbehandling fram till 18 års ålder, en uppföljning. Det handlar exempelvis om screening av eventuella komplikationer efter avslutad behandling.

– Med en riktad satsning på ungdomar kan vi ta tag i övergången i tid och anpassa vården individuellt efter de ungas behov så att övergången blir säkrare och tryggare, säger Johan Arvidson.

I klippet ovan hör du mer om hur samtalen på mottagningen kan gå till.

Barn med bekräftad cancerdiagnos Uppsala län

2016

Flickor: 8

Pojkar: 8

2017

Flickor: 15

Pojkar: 7

2018

Flickor: 11

Pojkar: 10

2019

Flickor: 25

Pojkar: 25

Statistik för år 2020 kommer i höst.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.