Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har ungefär en kniv- eller skottskada i veckan om man slår ut det på ett år” – Fredrik Linder om det eskalerande gängvåldet som märks tydligt inne i operationssalarna. Foto: David Rydell/SVT

Här är operationssalen där skottskadade opereras: ”Ibland krävs 30 liter blod”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckornas eskalerade gängvåld märks även i operationssalarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala. År 2018 var ett mörkt år, då opererades elva personer för skottskador. I september i år har man redan genomfört lika många operationer.

– Det är en helt ny värld, säger Fredrik Linder, akut- och traumakirurg.

När SVT Uppsala är på besök en tidig morgon är det lugnt. En stark kontrast till hur det kan se ut inne i Akademiska sjukhusets operationssalar när en skottskadad person opereras.

– Det är intensivt. Det är 30-40 människor här inne, det är larm och buller. Så känslorna som man har kring det man gör, de får man ta senare, säger Fredrik Linder.

”Ibland krävs det 30-50 liter blod”

En skjutning orsakar ofta stora skador i kroppen. Fredrik Linder, beskriver att det viktigaste är att stoppa blödningen.

– Under en operation då det blöder mycket kanske man måste ge fem liter blod. Vid de allra största blödningarna så kommer man upp emot 30-50 liter – men det finns fall när det blött ännu mer än så, förklarar han.

”En helt ny värld”

Han är akut- och traumakirurg och har jobbat med bland annat skott- och skärskador sedan drygt 17 år tillbaka.

– Det är en helt ny värld. När jag började hade vi kanske en eller två skottskadade om året och inget kopplat till gängkriminalitet. Nu har vi i snitt en kniv- eller skottskada i veckan om man slår ut det på ett år, säger Fredrik Linder.

– De senaste veckorna har vi haft sex operationer här inne, det är vad vi normalt sett brukar ha på ett halvår.

”Det är 30-40 personer runt en patient” – hör akutkirurgen om hur räddningsarbetet går till vid en skottskada i videon ovan.

Antal patienter med skottskada

2018: 11

2019: 10

2020: 3

2021: 10

2022: 4

2023: 11

Källa: Akademiska sjukhuset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.