Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör när ambulanspersonalen berättar hur de tänker kring säkerheten i arbetet. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Ambulanspersonalen bär skyddsväst: ”Känns otryggt där det finns vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Vid utryckningar till skjutningar och andra våldsdåd använder ambulanspersonalen vid Akademiska sjukhuset skyddsväst. Samtidigt ser säkerhetsavdelningen över om säkerheten vid akutmottagningen behöver höjas ytterligare i det läge som råder i Uppsala.

Den senaste veckan har en rad skjutningar inträffat i Uppsala. Även om ambulanssjuksköterskorna Annelie Hwass och Emanuel Pettersson ser händelserna som unika i deras arbete – finns en viss oro.

– Det här påverkar hur vi känner. Det är inte tryggt att befinna sig där det finns vapen, säger Annelie Hwass, ambulanssjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Våldsvåg i Uppsala

Höjer medvetenheten på akutmottagningen

Martin Isberg, säkerhetssamordnare vid Akademiska sjukhuset, är mån om att medvetenheten hos personalen höjs – inte minst under den eskalerande gängkonflikten i Uppsala, så att alla är uppdaterade kring de säkerhetsrutiner som finns.

– I och med de här händelserna har vi stärkt upp i den utsträckning som vi anser är behövlig, säger Martin Isberg.

”Kramar barnen en extra gång”

Ambulanssjuksköterskan Emanuel Pettersson säger att senaste veckans våldsdåd gjort honom mer medveten och orolig kring arbetet.

– Man kanske kramar barnen en extra gång innan man går hemifrån.

I klippet ovan: Hör när ambulanspersonalen berättar hur de tänker kring säkerheten i arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet