Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man behöver inte vara mer försiktig eller anpassa sitt beteende efter dödsskjutningarna”. Hör kriminologen Manne Gerell i videon, och Uppsalabornas oro efter senaste tidens våldsdåd. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminologen efter våldsvågen i Uppsala: Lev som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Tre skjutningar, två döda och en stor polisinsats i Uppsalaområdet. Den senaste veckan har Uppsala skakats av en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot som krävt liv.

Men kriminologen tycker inte att Uppsalaborna ska ändra sina vanor.

– Även om det har varit mycket skjutningar, så kan man gå ut och leva sitt liv som vanligt, säger Manne Gerell.

En kvinna i 60-årsåldern sköts ihjäl i sitt hem förra veckan i Uppsala. Det var början på en hämndspiral där först en bostad besköts i Stenhagen natten mot söndag, enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en nära anhörig till den ”Kurdiska räven”, Rawa Majids. Men skotten tros ha avlossats mot fel bostad. Under tisdagsmorgonen sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i Sala backe.

– Det är bedrövligt, säger Uppsalabon Margareta Andrae.

Våldsvåg i Uppsala

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, berättar att han inte tror att Uppsalabor behöver anpassa sitt beteende efter skjutningarna.

– Men om man känner sig otrygg och rädd måste man ha respekt för sina egna känslor, berättar Manne Gerell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet