Fem miljoner läggs på grävarbeten i Dalälven. Pengarna kommer från staten och från EU. Foto: SVT

Miljonsatsning på öring i Dalälven

Uppdaterad
Publicerad

Återväxten av harr och öring är obefintlig i Gysingeforsarna i Dalälven. Det visar de senaste årens provfiske. För att få fart på reproduktionen av yngel pågår nu ett stort restaureringsprojekt i miljonklassen.

– Det har varit snustorrt här de två senaste åren under en månad. Och då finns det inga vattenorganismer som överlever, säger Karl Gullberg, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Gävleborg.

Vi befinner oss vid en av Gysingeforsarna, en gång en mycket fin lekplats för både harr och öring.

Uppsala

Men så är det inte i dag.

Maria Vestlund, tidigare ordförande i Gysingeforsarnas fiskevårdsområdesförening, och Karl Gullberg, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Gävleborg hoppas på ett fiskeldorado i forsarna runt Gysinge i framtiden. I dag klarar inte öring och harr återväxten här. Foto: SVT

Flottningen har förstört

Regleringen av Dalälven, dynamitsprängning från förr i tidens flottning och utjämningen av bottnar gör att strömlevande fisk inte kan föröka sig i Gysingeforsarna i dag, det visar de senaste årens provfiske. Därför grävs det nu för bättre livsmiljöer.

Projektet, som leds av länsstyrelsen i Gävleborg, men där också länsstyrelsen i Uppsala och flera fiskevårdsområdesföreningar finns med, är en av de större restaureringarna, av den här typen, som just nu pågår i landet. Totalt satsas 5 miljoner kronor av EU-medel och statliga pengar.

Vill få tillbaka naturligt bestånd

Maria Vestlund, tidigare ordförande i Gysingeforsarnas fiskevårdsområdesförening, tror att projektet på sikt kommer att gynna sportfisket och turismen.

– Det har varit ett naturligt bestånd av öring sen tidigare och det gäller att fisken fortsätter att trivas. Jätteviktigt att vi förvaltar våra vatten och det som finns i dem,säger hon.

Så kan man säga att bullret från grävskoporna är ljuv musik för dig?

– Ja, precis som när helikoptern kommer och bekämpar myggen.

Grävarbetena i Gysingeforsarna, Lisslen och Sevedskvarn pågår under hösten och fortsätter även under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet