Varg eller hund? Se det maffiga djuret springa förbi mitt inne i stan. Foto: Saga Tillberg

Här fångas vargliknande djuret på film

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen fick 26-åriga Saga Tillberg från Knivsta syn på ett stort djur när hon satt i bilen.

– Jag väntade på att bommarna skulle gå upp vid tåget. Då kom den bara springandes förbi, berättar hon för SVT.

Saga trodde först att det var en stor hund men började ändå filma.

– Jag blev inte rädd där och då. Men sen såg jag på Facebook att någon annan troligtvis sett en varg tidigare under kvällen, så jag la ut min video där och jättemånga skrev att det såg ut som en varg.

Experten: Sannolikt vandringsvarg

Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, tyder allt på att det faktiskt var en varg som Saga fångade på film.

– Min bedömning är att det med största sannolikhet är en varg. Den fyller alla tecken med ljusa kinder, mörk på huvudet, mörk rygg och ljusare på sidorna.

Han menar att det troligtvis rör sig om en vandringsvarg som lämnat boet och letar nytt revir.

– Då kan de dyka upp på lite konstiga ställen. Men det är inte jättevanligt heller, de flesta brukar springa på nattetid.

Hur bör man agera om man får syn på en varg?

– Håll avstånd och försök inte ta någon närgången selfie. Mest sannolikt är det inte farligt, vargen vill helst bara ta sig därifrån. Men blir den tillräckligt trängd så kan den ju försvara sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.