Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kalvars välmående undersöks – separeras ej från mamman Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kalvars välmående undersöks – separeras ej från mamman

Uppdaterad
Publicerad

Vid SLU i Uppsala pågår just nu ett forskningsprojekt där man vill ta reda på hur mjölkproduktionen påverkas om kalvarna får vara kvar hos sina mammor.

Intresset för att låta kalvar gå kvar med sina mammor blir allt större hos både lantbrukare och konsumenter, enligt Sigrid Agenäs som är professor i skötsel av idisslare vid institutionen för husdjurens utfodring och vård på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Men det finns knappt någon vetenskapligt baserad kunskap inom området, eftersom praxis inom dagens mjölkproduktion sedan hundratals år tillbaka är att skilja ko och kalv åt under kalvens första levnadsdygn.

– Det är en fråga som ofta dyker upp, hur ko och kalv påverkas av att inte vara tillsammans, säger Sigrid Agenäs.

Därför vill hon och hennes kollegor ta reda på mer om hur det påverkar mjölkproduktion samt djurens hälsa och välmående, om kalvarna får vara kvar hos sina mammor.

Vill prova olika åldrar

En liknande studie, med färre djur, gjordes på SLU för drygt tio år sedan.

– Det var nog lite ”för tidigt” för det tog inte fart då, med det breda intresse vi ser nu. Vi har dock haft nytta av en del praktiska erfarenheter från det tidigare projektet när vi planerade det försök som pågår nu, säger Sigrid Agenäs.

Just nu har man i det här försöket valt att separera kalvarna från korna vid fyra månaders ålder, men längre fram i försöket kommer man att prova olika åldrar.

I klippet ovan kan du se hur forskningen går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer