Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kalvarna i försöket dricker ungefär en tredjedel av kons mjölk. Resten av mjölken går till mjölkproduktion. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Så kan mjölkpriset påverkas om kalven stannar hos kon

Publicerad

På Sveriges lanbruksuniversitets gård i Lövsta utanför Uppsala pågår ett forskningsprojekt där man låter kalvar inom mjölkproduktionen vara kvar hos sina mammor. Syftet är att ta reda på hur djuren påverkas, men också vilka de ekonomiska konsekvenserna blir.

Eftersom mängden mjölk som bonden kan sälja blir mindre när kalvarna diar är det en viktig faktor för lantbrukare som vill ställa om sin produktion.

– Mjölkgårdar i Sverige har en pressad sits ekonomiskt. Då har de inte utrymme för risker att ändra i sitt system, för det är inte säkert att man klarar ekonomin fram tills att man får allt att funka bra, säger Sigrid Agenäs som är professor i skötsel av idisslare vid institutionen för husdjurens utfodring och vård på SLU.

Men det är flera faktorer som spelar in och kanske väger upp för den minskade mängden mjölk.

I klippet ovan kan du se mer om hur mjölkpriset skulle kunna påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer