Projektet drivs av Samordningsförbundet och är ett samarbete med bland annat Håbo kommun.
– Vi vill hjälpa folk som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma nära den, säger Charlotta Havaas som är ansvarig för projektet.
Stödet ska finnas året runt
Verksamheten ska kunna vara tillgänglig för den som behöver det, året runt.
– Projektet har funnits i ett par år. Vi har försökt förädla det under tiden och utveckla det som fungerar, säger Charlotta Havaas.
Verksamhetens prioriterade målgrupp är unga mellan 16 och 29 år som är i behov av hjälp, med syfte att kunna ta sig vidare till arbete och studier.
I år har Framsteget hittills haft 70 inskrivna personer, varav fler än 30 gått ut i arbete eller börjat studera. Under 2022 hade projektet 82 deltagare, varav 41 personer kom ut antingen i arbete eller började studera.
Blivit tuffare efter pandemin
Efter pandemin har Charlotta Havaas märkt en skillnad bland de arbetslösa unga.
– De i vår målgrupp som hade det tufft innan pandemin fick det ännu tuffare efteråt.
Hör mer om projektet i klippet.
FRAMSteget 2.0
Framsteget 2.0 är en insats via Samordningsförbundet som finansieras av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Uppsala och Håbo kommun med syfte att hjälpa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma ut i arbetslivet eller studier.
Verksamheten riktar sig till personer i åldern 16-64 år som är i behov av hjälp, med syfte att kunna ta sig vidare till arbete eller studier.
Inom Framsteget finns ”Framsteget ung” som riktar sig till unga vuxna upp till 30 år och det så kallade Samordningsteamet som riktar sig till personer mellan 16-64 år som står långt ifrån arbetsmarknaden.