Här övas en Nato-operation vid Ledningsregementet i Enköping

Publicerad

Ledningsregementet i Enköping utgör hjärtat i en stor militärövning som just nu pågår. Deltagarna tränar på att hantera och leda freds- och krisinsatser, samtidigt som ett krig pågår inte långt härifrån.

– Kriget i Ukraina ger ett allvar åt övningen som vi inte hade räknat med, säger Michael Nilsson, övningsledare Viking 22.

Drygt 2 000 personer från 50 olika länder och 70 organisationer deltar i den internationella övningen Viking 22. En stor del av övningen leds från Ledningsregementet i Enköping där 170 personer sitter i ett så kallat ”situation center”.

– Vi hoppas att när individer och enheter som deltar i övningen hamnar i motsvarande situationer i skarp verksamhet så känner man igen sig och har en bättre förmåga att lösa de situationerna, säger Michael Nilsson, övningsledare Viking 22.

Runt 1 000 militärer, civila och poliser av deltagarna befinner sig i Enköping, men övningen pågår även i Uppsala, Karlskrona och Kungsängen. Dessutom deltar personer i fem andra länder. Övningen pågår fram till torsdag.

I klippet ser du hur övningen går till och vad den ska leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.