Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Ludwig Raag är på kliniken med sitt gosedjur Londu, som varken vill äta eller dricka. Foto: SVT

Här hjälper gosedjuren de blivande veterinärerna att prata med barn

Publicerad

På universitetsdjursjukhuset i Uppsala tar veterinärstudenter och djursjukskötarstudenter emot gosedjur som en del av sin utbildning.

Allt handlar om att studenterna ska träna på att kommunicera med – och bemöta – barn.

– Det är också en möjlighet för barn att se hur det är och funkar på en veterinärmottagning under lite lättsammare former, säger Helene Hamlin, programstudierektor för veterinärprogrammet.

Gosedjursmottagningen är på sitt andra år, och just den här omgången startade bara för några dagar sen. Alla barn med gosedjur kan besöka kliniken.

Det finns andra viktiga delar i en veterinärutbildning, tar inte den här gosedjurskliniken tid från de mer värdefulla delarna?

– Många studenter tycker att de får för lite träning i kommunikation på sin utbildning. Genom gosedjurskliniken får de träna på det. Det här har blivit ett jättebra komplement till annan klinikverksamhet, säger Helene Hamlin.

Enklare fall

På studentkliniken får de mer självständigt hantera enklare fall, de får träna i team och jobba på kommunikationen med djurägare, där de väver in barnen med hjälp av gosedjurkliniken.

– Det här tar inte tid från det andra, utan det här kommer under kvällen då de ändå är här för den studentdrivna kliniken, säger Helene Hamlin.

I videon: Följ med barnen in på gosedjurskliniken – och möt deras sjuka kompisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.