Här hotar mannen Mohamad Hassan (L)

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot folkvalda och tjänstemän i Uppsala ökar.

Det är säkerhetschefen Therese Fällmans uppfattning.

– Sedan i september har vi haft 4-5 allvarligt upplevda hot som vi har tagit vidare till polisen. Men jag tror att mörkertalet är extremt mycket större.

Oppositionsrådet Mohamad Hassan (L) berättar i dag om hoten han får ta emot på grund av sitt uppdrag som folkvald politiker i Uppsala.

Senast 20 januari blev han uppringd av en man som bland annat skrek in på hans telefonsvarare ”Jävla svartskalle, jag ska ta huvudet av dig ditt jävla äckel”.

LYSSNA PÅ HOTSAMTALET HÄR

Hassan bedömer att han har fått ta emot ett tiotal allvarliga hot under sin karriär, men att den samlade mängden hot är betydligt fler. Och det har gjort honom avtrubbad.

– Jag själv blir inte rädd. Men jag har tyvärr vant mig också. Däremot är jag rädd att det kan påverka mer oerfarna, eller personer som helt enkelt utsatts mer, säger han.

LÄS MER: Hassan: ”Jag har kanske fått ta emot ett tiotal hot under min politiska karriär”

Mörkertalet stort

Therese Fällman, tf säkerhetschef på Uppsala kommun, upplever också att mörkertalet är stort när det gäller hot som inte rapporteras av utsatta folkvalda och tjänstemän i Uppsala kommun.

– Mörkertalet är extremt stort, mycket större än vad vi kan ana. Tyvärr. Det är svårt att göra en samlad bild när inte alla hot uppmärksammas, säger Therese Fällman.

Therese Fällman tillträdde tjänsten i September 2015, och sedan dess har hon och personalen haft en handfull allvarliga ärenden att handskas med.

– Det har varit 4-5 upplevda hot som vi har tagit vidare till polisen. Men det är viktigt att poängtera att hoten upplevs som allvarliga av personen som utsatts för dem. Vi lämnar över dem till polisen för en objektiv bedömning, och sedan arbetar vi vidare efter den bedömningen, sager Therese Fällman.

Erfarna blir luttrade

– Många hot rapporteras inte. Oftast är det så att folkvalda som har suttit längre har hunnit blivit lite mer luttrade, att man inte uppmärksammar alla hot, och det är inte bra.

Lars-Erik falk, säkerhetsansvarig inom Tierps kommun, säger att hot mot folkvalda inte är ett stort problem i Tierp, men han tror att mörkertalet är stort även i Tierp.

– Det är en liten kommun, här känner alla varandra, så det är nog lätt att det slinter ut hårda ord, och det är nog ett större motstånd att anmäla övertramp på en sån här liten ort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.