Fem svenska hijabis vill ge sin egen bild av sig själva – genom teater. Foto: Niklas Gedda/SVT

Här intar hijabis Uppsala stadsteater

Uppdaterad
Publicerad

De kallar sig en grupp som sällan får komma till tals, men som många andra talar om. Vi har träffat fem svenska hijabis som varit på blixtvisit med sin teaterpjäs på Uppsala stadsteater.

”På tåget en dag. En snubbe. Ställer sig framför mig och bara glor. Och jag bara flippar.”

Så låter det ut när fem svenska hijabis, alltså muslimska kvinnor med slöja, intar en lång rad teatrar i höst. Under helgen var man på blixtvisit i Uppsala med projektet som är tänkt att ge röster åt en annars röstsvag grupp.

– Debatter eller när man ser på tv när det snackas om muslimska kvinnor så är det ofta ur ett vitt perspektiv eller ett mansperspektiv. För en gångs skull är det inte en debatt utan ensidigt, från oss, säger Maryam Dinar, en av skådespelarna.

”Mäktigt”

Något som går som en röd tråd i deras berättelser är den om att inte känna att man passar in i det som de beskriver som traditionellt svenska kultursammanhang. Något som man nu hoppas på förändras.

– Det är verkligen mäktigt för oss att stå på scen och få berätta det vi vill berätta och inte något som folk berättat om oss, säger Sarah Ameziane, också hon en av skådespelarna.

Gästspelet på Uppsala stadsteater är communityteater. Det kan beskrivas som ett drama men med skillnaden att pjäsens huvudpersoner utgår från sig själva och sina egna erfarenheter.

– Vi hoppas att folk kan få en bild av hur det är att vara muslim i Sverige men samtidigt är det ju också ett drama. Vi hoppas att kombinationen kan bli något magiskt att ta med sig från föreställningen, säger Benin Al-Najjar.

Här spelas pjäsen

  • Dramaten, Stockholm 14-16 oktober
  • Uppsala Stadsteater 21-23 oktober
  • Göteborg Backa teater 28-30 oktober
  • Sundsvall, Sveateatern 13 november
  • Linköping, Sagateatern 19 november
  • Dramaten, Stockholm (extra föreställningar) 17,18,20 och 21 december

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.