Foto: Tillväxtanalys

Här kan du tanka gas

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att tanka fordonsgas saknas fortfarande nästan helt i glesbygder och tätortsnära landsbygder.

Förändringarna på marknaden har påverkat stationsnätens utbredning och det glesare stationsnätet har lett till en försämrad tillgänglighet i många gles- och landsbygdsområden. I vissa områden finns det endast ett försäljningsställe kvar i närområdet och om ett sådant försäljningsställe skulle försvinna skulle det innebära stora praktiska problem för både boende och företag.

Antalet försäljningsställen för fordonsgas har ökat betydligt sedan år 2012, i relativa tal är ökningen drygt 14 procent, men antalet försäljningsställen är fortfarande relativt få. Ett av de nya försäljnings-ställena har etablerats i glesbygd men möjligheten att tanka fordonsgas saknas fortfarande nästan helt i glesbygder och tätortsnära landsbygder och med ett undantag helt i Norrlands inland.

E85 är det klart dominerande förnybara drivmedlet på marknaden och antalet försäljningsställen har fortsatt att öka under den senaste tvåårsperioden. Ökningen har skett i tätortsnära landsbygder och tätorter medan antalet försäljningsställen är oförändrat i glesbygder.

Fordonsgas

Stora mängder metan utvinns årligen i form av fossil naturgas runt om i världen, men kan även utvinnas från biologiskt material och kallas då biogas eller biometan.

Biogas är en gasblandning som består av metan, koldioxid och mindre mängder svavelväte, vätgas, vattenånga med mera. Biogas kan framställas antingen genom anaerob (syrefri) nedbrytning av organiskt material, utförd av mikroorganismer, eller genom förgasning av biomassa och omvandling av syntesgasen till metan.

För att kunna använda biogasen som fordonsbränsle måste biogasen renas och uppgraderas. Det finns flera olika tekniker för att rena och uppgradera biogas till fordonsgas, men den vanligaste bygger på att biogas bubblas genom en vätska (exempelvis vatten) som absorberar koldioxid och andra orenheter. Den uppgraderade gasen torkas och komprimeras.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#perspektivlandsbygd

Mer i ämnet