Kvarteret Kölen i Uppsala kan bli platsen där en ny hockeyarena byggs. Området ligger bara några stenkast från Studenternas, men öster om ån. Foto: SVT

Här kan Uppsalas nya hockeyarena stå 2022

Uppdaterad
Publicerad

Försvinner en av långbänk från listan 2022? Ja, ett steg mot en ny hockeyarena togs i dag när kommunstyrelsen beslutade om att en arena ska byggas i kommunens regi. Platsen kan bli ett par stenkast från Studenternas, men det är inte bestämt ännu.

Det var i oktober som kommunstyrelsen beställde en ny utredning om en ny, modern hockeyanläggning i Uppsala. Målet är att den ska tas i drift 2022.

I slutet av december presenterade Uppsala kommun sport- och rekreationsfastigheter AB med flera sin utredning  som föreslog:

Arenan i Gränby

* En arena för 5 000 invånare.

* Att arena ska placeras i kvarteret Kölen mellan reningsverket och bostadsområdet Industristaden. Alltså strax söder om Studenternas, men öster om Fyrisån.

* Utredningen föreslår också satt att kommunen bygger och finansierar arenan i egen regi.

KD kritiskt

Kristdemokraterna ställer inte alls upp på de här tankegångarna och pekar på att en växande stad behöver prioritera bostäder, arbetsplatser, skolor och äldreboenden. Partiet  hade hellre sett en lokalisering av arenan till Gränby, att föreningslivet fått styra mer i planprocessen och att näringslivet tagit ett större ansvar för att förverkliga planerna.

Men på onsdagen tog kommunstyrelsen beslut om att bygga arenan i kommunal regi (men det är kommunfullmäktige som har sista ordet), och att man i mars ska ta ställning om arenans placering. Samtidigt fick förvaltningen i uppdrag att se över isidrotternas behov vid Gränby sportfält, och utreda alternativa driftsformer.

Håller tidsplanen?

Frågan som många ställer sig är – hur ska kommunen hinna få klart en arena till december 2022?

– Det är dags att komma till skott, det är vi rörande överens om förutom Kristdemokraterna som verkar ställa sig vid sidan om, säger Erik Pelling (S).

– Vi vill också ha en arena, men vi vill inte ha den vid Kölen och vi vill inte att kommunen ska bygga den i egen regi, säger Jonas Segersam (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenan i Gränby

Mer i ämnet