Foto: SVT

Här testar SVT:s reporter vapenamnestin

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag och tre månader framåt är det fritt fram att lämna in skjutvapen som saknar licens till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.

15.000 vapen och 36 ton ammunition. Det blev facit senast när polisen utfärdade vapenamnesti. Nu gör myndigheten ännu ett försök att få bort vapen från allmänheten.

Vapenamnestin syftar till att få bort vapen och ammunition från allmänheten och de som väljer att lämna in sina vapen riskerar inte att straffas, även om innehaven skulle vara olagliga. Det gäller från idag till och med 30 april.

15.132 vapen kom in till polisen under amnestin 2013.  2007 kom 13.835 vapen in och 1993 samlades 17.700 vapen in.

Måste ske frivilligt

Om polisen själva påträffar ett vapen vid exempelvis en fordonskontroll gäller dock inte amnestin. Detta för att inlämnat måste vara frivilligt.

I Uppsala län, där testet utfördes, finns det två ställen att lämna in på: Tierp och i Uppsala.

I klippet ovan kan du se när SVT:s reporter Kina Pohjanen själv nyttjade amnestin. Detta genom att testa att lämna in skarp ammunition. Ett innehav av ammunition som vid en annan tidpunkt och under andra förutsättningar hade kunnat vara straffbart.

Detta gäller

Vapenamnestin, som beslutats av riksdagen, gäller från den 1 februari till den 30 april. Den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan under den tiden lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet.

Vapnet måste lämnas in frivilligt. Den som lämnar har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar om innehavet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.